4.34.34.34.34.3

Tom kha gai, soppa med galangal och kyckling, är en klassisk thailändsk soppa. Balansen mellan de tre S:en i soppan ska vara följande – först ska man känna syran sedan sötman och sist sältan.

För 4 personer:

Ingredienser

8 dl kokosmjölk
3 dl vatten
0,5 hönsbuljongtärning
25 g galangal
1 citrongräs
1 röd chili, t ex spansk peppar
4 kaffirlimeblad
500 g kycklingfilé
150 g champinjoner, små
1 gul lök
3 tomater
2,5 msk fisksås, asiatisk
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
2,5 msk lime, pressad

Garnering:

1 kruka koriander

30 minuter

Tom kha gai (soppa med galangal och kyckling) – gör så här:

  1. Koka upp kokosmjölk, vatten och ­buljongtärning.
  2. Skär galangal och citrongräs snett på längden. Kärna ur och skär chilin i ringar. Lägg galangal, citrongräs och chili i grytan tillsammans med limebladen. Låt sjuda under lock ca 5 min.
  3. Skär kycklingfiléerna i ca 1 cm tunna skivor. Ansa och halvera eventuellt champinjonerna. Skala och skär löken i tunna klyftor. ­Kärna ur tomaterna och skär dem
    i grova bitar.
  4. Lägg kyckling, champinjoner och lök i buljongen. Tillsätt fisksås, socker och salt. Sjud ca 3 min.
  5. Tillsätt tomater och limesaft precis före servering. Garnera med grovhackad koriander.