Toffeeglass med chokladkolasås

Krämig toffeeglass med smak av salt kola och seg chokladkolasås att ringla över. Blir såsen för tjock när den svalnar kan den spädas med lite vatten eller mer grädde.
Tove Nilsson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Toffeeglass med chokladkolasås

  • 1,5 dl råsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk glykossirap
  • 2 krm salt
  • 5 äggulor

Chokladkolasås

  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 3 msk kakao
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Smält sockret på svag värme tills det får en gyllenbrun färg och börjar doftakaramell. Rör inte, utan skaka bara kastrullen lätt.

  2. Tillsätt grädde, mjölk, glykossirap och salt. Låt koka tills sockret smält.

  3. Vispa ihop äggulorna med ca 2 dl av den varma smeten. Vispa ner blandningen i den varma smeten. Sjud under omrörning till 82 grader.

  4. Låt kallna. Ställ i kylen 2 timmar.

  5. Frys smeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant) till krämig konsistens. Lägg glassen i en kall form och förvara i frysen fram till servering.

  6. Chokladkolasås: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop till en tjock sås, ca 5 min. Rör då och då. Låt svalna.

Hemliga knepet – så gör du glass på endast två ingredienser:

Älskar du också att baka?  Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!