4.24.24.24.24.2

Tiramisù som den ska smaka. Tiramisù är en klassisk dessert från Italien. Krämig och enkel att bjuda på till festmiddagen.

För 8 personer

Ingredienser

Tiramisu

2 dl espresso
2-3 msk kahlúa, (kaffelikör)
200 g savoiardikex
2 äggvitor
4 äggulor
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
500 g mascarpone
1 msk kakaopulver

Tiramisu betyder ”dra upp mig”. Och visst har denna lättlagade, italienska färskostdessert en sällsam förmåga att pigga upp – all krämig mascarpone till trots. Kanske något att tacka espresson för?

Tiramisù – gör så här:

 1. Blanda kaffe och likör och låt det kallna. Lägg hälften av kexen tätt i en form. Droppa hälften av kaffeblandningen över kexen.
  tiramisu-recept
 2. Du behöver tre bunkar, och för att slippa diska vispen mellan varje vispning är det bra att börja med att vispa äggvitorna till ett hårt skum. Sedan äggulor och socker vitt och pösigt och sist grädden. Blanda mascarponen med äggulevispet. Blanda därefter ner vispad grädde och sist vispad äggvita.
  Tiramisu recept
 3. Bred ut hälften av krämen i ett jämnt lager på de indränkta kexen. Lägg på ett nytt lager kex, dränk in dem med resten av kaffeblandningen och överst ett lager med resten av krämen.
  tiramisu
 4. Pudra över kakaopulver och låt tiramisùn stå kallt minst 1 timme före servering.
  tiramisu-recept1
 5. Servera!

  tiramisu

  Krämig och läcker är den italienska färskostdesserten tiramisu med smak av kaffe och kakao.

 

Många regioner i Italien hävdar att det är där som den första tiramisun skapades, men inget går att med säkerhet fastställa och diskussionerna fortsätter. Hursomhelst är denna dessert delikat och dessutom riktigt lättlagad. Det behövs ingen ugn såvida du inte tänker baka kexen eller sockerkakan själv.

Savoiardikex finns att köpa i de flesta större matbutiker men går att ersätta med sockerkaka av samma typ som en tårtbotten, d v s en sockerkaka bakad utan fett.

Tiramisun spetsas med den alkohol man tycker bäst om,
t ex konjak eller amaretto. Själv tycker jag att kaffelikören Kahlúa är godast. Den som inte vill ha någon alkohol alls kan blanda i samma mängd chokladdryck eller helt enkelt mer kaffe.

Att dricka till tiramisù

Välj gärna ett sött starkvin med god och lång smak. Det krävs en rik smak för att inte förblekna tillsammans med den krämiga och kaffesmakande desserten.

Av Charlotte Jenkinson Foto: UlF Svensson


Gillade du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Bröllop, Köksskolan