Timjankryddad rotfruktsgratäng

En smal variant där rotfrukterna fått koka i mjölk och sedan blandas med riven mager ost. Lagas gratängerna i en större form ökar tillagningstiden något.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3 potatisar - (300 g)
  • 150 g morötter - 1 - 2 st
  • 175 g palsternackor - 1 - 2 st
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk timjan - hackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 dl prästost - lagrad (17 %)

Tillbehör

  • 120 g skinka - rökt
  • 80 g grönsallad
  • 2 tomater

Gör så här

  1. Skala och skär potatis och rotfrukter i tunna skivor. Skala och skiva vitlöken.

  2. Koka upp mjölk med kryddor och vitlök i en kastrull. Lägg i rotfrukterna och låt koka ca 5 minuter tills de börjar bli mjuka. Rör ner det mesta av osten.

  3. Lägg ner rotfruktsblandningen i ugnssäkra portionsformar och strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Servera med rökt kött och krispig sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!