1. Skala och skär potatis och rotfrukter i tunna skivor. Skala och skiva vitlöken.
2. Koka upp mjölk med kryddor och vitlök i en kastrull. Lägg i rotfrukterna och låt koka ca 5 minuter tills de börjar bli mjuka. Rör ner det mesta av osten.
3. Lägg ner rotfruktsblandningen i ugnssäkra portionsformar och strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Servera med rökt kött och krispig sallad.
Timjankryddad rotfruktsgratäng
En smal variant där rotfrukterna fått koka i mjölk och sedan blandas med riven mager ost. Lagas gratängerna i en större form ökar tillagningstiden något.
För 2 person(er)
Ingredienser
3 | potatisar, (300 g) |
150 g | morötter, 1 - 2 st |
175 g | palsternackor, 1 - 2 st |
1 | vitlöksklyfta |
3 dl | mjölk |
1 msk | timjan, hackad |
1 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar, nymald |
2 dl | prästost, lagrad (17 %) |
Tillbehör
120 g | skinka, rökt |
80 g | grönsallad |
2 | tomater |