00000

Recept på timjankryddad potatis- och sellerigratäng. Om potatis och selleri kokas i mjölk och lättgrädde innan de gratineras blir det en lika krämig gratäng som om den vore tillagad med vispgrädde.

För 4 person(er)

Ingredienser

7 potatisar
1 rotselleri
2,5 dl grädde laga lätt
2,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald
3 msk timjan hackad
2 dl ost riven lagrad

Tillbehör

4 korvar t ex chorizo eller bratwurst
1 tomatsallad

Timjankryddad potatis- och sellerigratäng — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva potatis och selleri, gärna på matberedarens skärskiva. Koka upp grädde och mjölk i en gryta med släpplätt-beläggning. Tillsätt salt och peppar och vänd i potatis och selleri. Låt koka utan lock ca 10 min.
  2. Blanda ner timjan i potatis- och selleriblandningen och häll upp i en ugnssäker form. Strö över osten. Tillaga gratängen mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Skär ett par skåror i korvarna. Stek eller grilla dem i stek- eller grillpanna ca 5 min runt om. Servera gratängen med korv och en tomatsallad.