Riv mycket pecorino över gnocchin, servera krispig sallad och nystekt svamp till, otroligt gott! Gnocchin kan även göras i förväg och stekas vid servering.

För 4 pers

Ingredienser

Timjangnocchi

600 g mjölig potatis
1/2 kruka timjan
ca 2 dl vetemjöl (120 g)
1 ägg
1 1/2 dl + 1 dl riven lagrad pecorino romano-ost eller parmesanost
3/4 tsk salt
2 msk smör

Sallad

1 litet fänkålsstånd
1 bananschalottenlök
1 dl vatten
3/4 dl vitvinsvinäger
1 msk olja
2 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 syrligt äpple
1 påse blandad salladsmix (70 g)
1 dl rostade hasselnötter

Svamp

500 g blandad svamp, t.ex ostronskivling och skogschampinjon
1 squash
2 msk smör
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar

Garnering

timjan

50 min

Gnocchi med vitlöksstekt svamp – gör så här:

  1. Koka potatisen mjuk med skalet på. Skala och stöt potatisen. Finhacka tim-janen. Blanda potatis, timjan, mjöl, ägg, 1 1/2 dl ost och salt. Knåda ihop till en deg. Forma till 2 cm tjocka rullar. Skär rullarna i 1–2 cm breda bitar. Lägg dem i lättsaltat kokande vatten. Sjud tills gnocchin flyter upp, ca 3 min. Ta upp med hålslev, låt rinna av.
  2. Sallad: Ansa och finstrimla fänkålen. Skala och finstrimla löken. Blanda fänkål och lök med vatten, vinäger, olja, socker, salt och peppar.  Låt stå ca 10 min.
  3. Svamp: Ansa och skär svampen i bitar. Hyvla squashen i remsor.  Fräs svampen i smör tills den fått färg. Vänd ner squash och pressa i vitlök. Låt fräsa med ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.
  4. Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Blanda salladsmixen med fänkålen. Strö över äpple och nötter.
  5. Stek gnocchin i smör tills den blir frasig. Strö över 1 dl ost och garnera med timjan. Servera genast med sallad och svamp.