Timjan- och vitlökskryddad kotlettrad

Här bjuds på svenska smaker där allt går att förbereda dagen före.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,5 kg kotlettrad - benfri
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl timjan - hackad, färsk
  • 2 vitlök - klyftor, finhackade
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Rödvinssås

  • 1 lök - gul
  • 1 vitlök
  • 1 dl strösocker
  • 75 cl rött vin
  • 1,5 dl kalvfond - koncentrerad
  • 6 dl vatten
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör

Sellerikräm

  • 750 g rotselleri
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk kycklingfond - koncentrerad
  • 1 dl vatten
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 krm salt - nymald
  • 0,5 krm vitpeppar

Lingonsirap

  • 1 dl sirap - vit
  • 2 dl lingon - frysta

Potatiskaka

  • 75 g smör
  • 2 vitlök - klyftor
  • 2 msk timjan - finhackad, färsk
  • 2 kg potatis - mjölig
  • 2,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Grönsaker

  • 350 g sockerbönor - eller sockerärter
  • 350 g haricots verts

Gör så här

  1. Kött: Sätt ugnen på 125°. Putsa köttet och skär bort eventuellt fett. Blanda olja, timjan, vitlök, salt och peppar. Gnid in köttet med blandningen. Stek det i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 66°, ca 1 tim 45 min.

  2. Rödvinssås: Skala och klyfta löken. Skala vitlöksklyftorna. Smält socker i en stor gryta tills det är gyllenbrunt. Rör ner lök och vitlök och låt det steka ca 3 min under omrörning.

  3. Tillsätt vin, fond och vatten. Rör tills sockret har smält. Koka ihop utan lock tills ca 5 dl återstår, ca 1 tim. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Smaka av med vinäger och svartpeppar.

  4. Sellerikräm: Skala och skär sellerin i cm stora bitar. Koka upp vin, fond och vatten. Lägg i sellerin och koka den mjuk under lock, 15-20 minuter.

  5. Mixa sellerin med vätskan och grädde i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

  6. Lingonsirap: Koka ihop sirap och lingon i en kastrull utan lock ca 5 min. Sila bort lingonen och koka ihop ytterligare någon minut till en sirap. Låt svalna.

  7. Potatiskaka: Sätt ugnen på 200°. Blanda smör, vitlök och timjan.

  8. Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedaren. Skölj den snabbt i kallt vatten och torka av på handduk.

  9. Varva potatis, timjan- och vitlökssmör samt salt och peppar i en smord ugnssäker form. Stek potatisen i mitten av ugnen ca 40 minuter.

  10. Servering: Sätt ugnen på 175°. Skär potatiskakan i portionsbitar när den är kall. Pensla med lite smält smör. Värm bitarna ca 15 min i ugnen.

  11. Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp på fat och täck med plastfolie. Värm det på låg effekt i mikrovågsugnen. Värm sellerikrämen. Koka upp såsen och vispa ner smör. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten 1-2 min. Servera på varma tallrikar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!