Timjan- och pepparstekt kalv med sallad på varma primörer

För att få en fin och jämn köttbit delas kalvsteken på längden. Låt köttet vila innan det skärs upp och serveras. Den tunna vitvinssåsen räcker till 6 personer eftersom köttet är så saftigt.

Timjan- och pepparstekt kalv – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Putsa kalvsteken och skär den på mitten till två avlånga bitar. Bind upp köttet med krympt bomullssnöre och krydda med salt, peppar och timjan. Bryn köttet runt om i smör.
  3. Lägg det i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen 40 – 60 minuter tills innertemperaturen är 65°, köttet ska vara rosa.
  4. Ta ut och låta köttet vila ca 10 min utan att täckas för då går innertemperaturen upp ytterligare någon grad.

Sås

Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör utan att den tar färg. Tillsätt vinet och låt det koka ihop tills hälften återstår.

Tillsätt vatten, buljongtärning och grädde. Koka ihop till hälften. Smaka av med salt och peppar.

Primörsallad

Koka upp vatten, smör och olivolja i en vid kastrull.

Skär eller klyfta morötterna och skär haricots vertsen i sneda bitar. Lägg ner morötter och haricots verts i kastrullen och sjud 3 min under lock. Skär sparrisen i sneda bitar, lägg ner i kastrullen och sjud ytterligare 2 min under lock.

Halvera potatis och rädisor och strimla salladslöken. Lägg potatis, rädisor och salladslök i kastrullen med de övriga grönsakerna och sjud tills de är varma. Smaka av med senap, salt och peppar.

 

Servering

Skär köttet i skivor. Värm och mixa såsen skummig med mixerstav. Lägg upp köttet på tallrikar med den ljumma primörsalladen och sås. Strö över dill och servera.

Recept från