Tänk på att alla ingredienser bör hålla ungefär samma temperatur. Har man otur kan färsen annars skära sig (men det är ovanligt).

För 4 personer

Ingredienser

4 bergtungsfiléer, Krav- eller MSC-märkta (á 75g)
200 g laxfilé utan skinn och ben
1 äggvita
1 dl vispgrädde
1/2tsk+2 krm salt
1 krm cayennepeppar
1 burk kräftstjärtar i lake (350 g)
2 msk hackad dill

Tillbehör

vitvinssås
kokt potatis
sockerbönor

Garnering

dillkvistar

Vitvinssås

1 dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk konc fiskfond
1/2 krm cayennepeppar
1 msk Maizena majsstärkelse

15 min + 20 min i ugnen

Timbal med kräftfärserad bergtunga

 

1. Sätt ugnen på 150°. Skär laxen i mindre bitar. Mixa den tillsammans med äggvitan i matberedare. Tillsätt grädden och krydda med 1/2 tsk salt och cayennepeppar.
2. Låt kräftstjärtarna rinna av och hacka dem, spara några till garnering. Blanda ner kräftstjärtar och dill i laxfärsen. Lägg färsen i en engångsspritspåse av plast.
3. Krydda bergtungsfiléerna med 2 krm salt. Lägg dem som en krans i stora muffinsformar.
4. Spritsa laxfärsen i mitten. Ställ formarna på en plåt och tillaga mitt i ugnen till 55° innertemperatur på färsen, beräkna ca 20 min. Servera med tillbehören och garnera med dill och kräftstjärtar.

Vitvinssås

Blanda vin, grädde, vatten och fond i en kastrull. Låt koka ca 5 min. Krydda med peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Låt koka upp. Mixa såsen skummig med mixerstav.