33333

Tian – ugnsbakade grönsaker från Provence är ett härligt tillbehör till kött eller fisk eller som ensamrätt med en bit bröd. Kan ätas varm eller rumstempererad. Gör den gärna en dag i förväg.

För 8 personer:

Ingredienser

400 g aubergine
400 g zucchini
3 paprikor, i olika färger
2 rödlökar, stora
100 g svarta oliver, urkärnade
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
2 vitlöksklyftor
8 sardellfiléer
400 g pastasås, av tomat
2,5 dl parmesanost, riven
1 msk rosmarin
2 msk olivolja
2 msk ströbröd

Garnering:

örter, färska

30 minuter + 1 timme i ugn

Tian – ugnsbakade grönsaker från Provence – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär aubergine och zucchini i cm-tjocka skivor. Är skivorna stora kan de halveras till halvmånar. Kärna ur och skär paprikan i klyftor. Skala och skiva löken.
  2. Varva grönsakerna stående i en smord ugnssäker form.  Strö på oliverna och krydda med salt och peppar.
  3. Skala och hacka vitlöken. Hacka sardellerna. Blanda vitlök och sardeller med pastasås, parmesanost och rosmarin. Fördela såsen över grönsakerna. Ringla över olja och strö på ströbrödet.
  4. Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme tills grönsakerna är mjuka och fått lite färg. Ser taian ut att få för mycket färg kan den täckas med bakplåtspapper. Låt tianen svalna så att den ”sätter sig” före servering. Garnera med färska örter.
Fler recept med: Buffémat, Gratäng