Thörnströms svartsoppa

Servera svartsoppa till den klassiska gåsamiddagen. Denna kryddiga svartsoppa har en perfekt sötma och syra.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 l vatten
  • 1 dl kycklingfond - koncentrerad
  • 0,5 dl sirap - mörk
  • 0,75 dl svartvinbärsgelé
  • 1,25 dl rödvin
  • 1 dl äppeljuice - koncentrerad
  • 1 dl portvin - rött
  • 1 dl madeira
  • 1 dl armagnac
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk ättiksprit - (12 %)
  • 2 msk smör
  • 2 msk kanelstänger - stötta
  • 1 msk kryddpepparkorn - stötta
  • 1 tsk nejlikor - stötta
  • 0,5 tsk vitpeppar - nymald
  • 1 msk timjan
  • 3 dl gåsblod - färskt
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Krås

  • gås - hals, mage, hjärta, vingar och lever
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl kycklingfond - koncentrerad

Servering

  • äppelklyftor - sockerstekta
  • katrinplommon - portvinskokta
  • persilja - strimlad

Gör så här

  1. Soppan: Lägg alla ingredienser utom blod och vetemjöl i en kastrull. Koka upp, låt koka ca 5 min så att all smak kommer ur kryddorna. Dra kastrullen av värmen.

  2. Vispa ihop blod och mjöl i en bunke och vispa ner det i soppan. Vispa livligt i ytterligare 3 min på svag värme tills soppan tjocknat. Sila soppan och smaka av med salt och ev mer armagnac och ev lite mer mörk sirap.

  3. Krås: Koka upp vatten, fond, hals och mage i en kastrull och koka ca 30 min. Lägg i hjärta och vingar och koka 20 min eller tills köttet lossnar från halsbenen.

  4. Sjud med levern (om den inte används till terrinen) på slutet i ca 2 min.

  5. Servera soppan rykande het med krås, äppelklyftor och portvinsinkokta katrinplommon. Garnera med strimlad persilja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!