Thaimarinerad havsöring

00000

För 6 port

Ingredienser

6 havsöringskotletter, eller lax à 150 g
2 vitlöksklyftor, hackade
1 lång röd chili, färsk, urkärnad och hackad
3 msk thailändsk basilika, hackad
1 msk palmsocker eller strösocker
3 lime
4 dl kokosmjölk
1 msk thailändsk fisksås

1 Lägg fiskkotletterna i en stor form. Stöt vitlök och chili grovt i en stor mortel. Tillsätt 2 msk av basilikan tillsammans med sockret och fortsätt stöta till en grov röra. Riv skalet från 1 lima och pressa sedan saften ur limen. Tillsätt skal och saft i chiliblandningen tillsammans med kokosmjölken. Häll blandningen över kotletterna, täck och ställ kallt i minst cirka 1 timme. Skär de kvarvarande två limefrukterna i klyftor.

2 Ta fisken ur kylen så att den återfår rumstemperatur. Gör i ordning grillen. Värm ett lätt oljat grillgaller över kolen så snart elden har falnat. Ta fiskkotletterna ur marinaden när kolen är medelvarma och täcks av ett ganska tjockt lager aska. Lägg kotletterna i ett oljat halster eller direkt på grillen. Grilla i fyra minuter på var sida och försök att inte flytta dem. De kan lätt fastna i gallret om det inte är ordentligt oljat.

3 Sila den kvarvarande marinaden i en kastrull och spara innehållet i silen. Koka upp marinaden, sjud i fem minuter och rör sedan i innehållet från silen. Låt sjuda i ytterligare en minut. Tillsätt fisksåsen och resten av basilikan. Lyft över fiskkotletterna på ett fat, häll över såsen och servera med limeklyftor.