Thaigryta med lax, ingefära och kål

Thaigryta med lax, ingefära och kål passar både till vardag och fest. Eftersom currypasta varierar i styrka är det bäst att smaka på grytan i slutet och justera smaken som du vill.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja - + 1 msk
  • 1,5 - 2 msk currypasta - röd
  • 1 msk ingefära - färsk, riven
  • 2 burkar kokosmjölk - (à 400 ml)
  • 2 tsk fisksås - asiatisk
  • 1 citrongräs
  • 1 paprika - röd
  • 250 g kålrot
  • 250 g broccoli
  • 250 g savojkål
  • 3 kvistar thaibasilika

Tillbehör

  • ris
  • limeklyftor
  • thaibasilika

Gör så här

  1. Skala och riv vitlöken. Stek currypastan i 1 msk olja i en gryta ca 10 sekunder. Tillsätt vitlök och ingefära och stek ytterligare ca 30 sekunder under omrörning. Häll i kokosmjölk och fisksås.

  2. Skär av ca 4 cm av roten på citrongräset och banka på den med hjälp av baksidan på en kniv så att det trasas sönder. Lägg ctrongräsbiten i grytan. Koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda utan lock medan grönsakerna förbereds.

  3. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala kålroten och skär den i mindre bitar eller stavar. Ansa och skär broccolin i små buketter och bitar. Strimla savojkålen.

  4. Lägg grönsakerna i grytan och låt sjuda ca 15 min.

  5. Skär laxen i bitar. Stek dem i 1 msk olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg laxen i grytan. Låt sjuda ytterligare ca 5 min. Ta upp citrongräset och rör ner bladen från thaibasilikan. Servera med ris, limeklyftor och thaibasilika.

Recept: Anna Wendt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!