3.73.73.73.73.7

Thaigryta med lax, ingefära och kål passar både till vardag och fest. Eftersom currypasta varierar i styrka är det bäst att smaka på grytan i slutet och justera smaken som du vill.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g laxfilé
2 vitlöksklyftor
1 + 1 msk rapsolja
1,5-2 msk currypasta, röd
1 msk ingefära, färsk, riven
2 burkar kokosmjölk, (à 400 ml)
2 tsk fisksås, asiatisk
1 citrongräs
1 paprika, röd
250 g kålrot
250 g broccoli
250 g savojkål
3 kvistar thaibasilika

Tillbehör:

ris
limeklyftor
thaibasilika

40 minuter

Thaigryta med lax, ingefära och kål – gör så här:

  1. Skala och riv vitlöken. Stek currypastan i 1 msk olja i en gryta ca 10 sekunder. Tillsätt vitlök och ingefära och stek ytterligare ca 30 sekunder under omrörning. Häll i kokosmjölk och fisksås.
  2. Skär av ca 4 cm av roten på citrongräset och banka på den med hjälp av baksidan på en kniv så att det trasas sönder. Lägg ctrongräsbiten i grytan. Koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda utan lock medan grönsakerna förbereds.
  3. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala kålroten och skär den i mindre bitar eller stavar. Ansa och skär broccolin i små buketter och bitar. Strimla savojkålen.
  4. Lägg grönsakerna i grytan och låt sjuda ca 15 min.
  5. Skär laxen i bitar. Stek dem i 1 msk olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg laxen i grytan. Låt sjuda ytterligare ca 5 min. Ta upp citrongräset och rör ner bladen från thaibasilikan. Servera med ris, limeklyftor och thaibasilika.

Recept: Anna Wendt