4.44.44.44.44.4

Texmexgryta med cheddarköttbullar är värmande och gott. Att koka köttbullarna i en välkryddad gryta är ett smart sätt att spara på disken.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g högrevsfärs, eller nötfärs
0,5 gul lök
1,5 dl cheddarost, grovriven, lagrad
0,5 dl havregryn
0,5 dl vispgrädde
1 ägg
2 msk ostronsås
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Sås:

0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 tsk koriander, mald
1 tsk spiskummin, mald
2 msk rapsolja
1 burk svarta bönor, (400 g)
1 burk tomater, krossade (400 g)
1,5 dl vatten
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Topping:

250 g körsbärstomater
2 kruka avokador
1 koriander

Tillbehör:

tortillachips

45 minuter

Texmexgryta med cheddarköttbullar – gör så här:

  1. Lägg färsen i en bunke. Skala och grovriv löken och tillsätt den tillsammans med resten av ingredienserna. Rör till en smet och låt stå i kylen medan såsen kokas.
  2. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla chilin. Fräs lök och chili tillsammans med koriander och spiskummin i olja i en stor gryta ca 3 min.
  3. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Rör ner bönorna i gryta och fräs ytterligare ca 1 minut. Tillsätt krossade tomater, vatten, vinäger och socker. Krydda med salt och peppar. Koka upp och låt sedan sjuda utan lock medan köttbullarna rullas.
  4. Rulla köttbullar av smeten med blöta händer. Lägg dem på en sköljd skärbräda.
  5. Lägg köttbullarna i grytan och lägg på locket. Låt sjuda ca 10 min.
  6. Topping: Halvera tomaterna. Skala, kärna ur och tärna avokadon. Grovhacka koriandern.
  7. Lägg upp köttbullar och sås i djupa skålar och strö över tomater, avokado och koriander. Servera med tortilla- chips.