40 min + tid för grillen att bli varm + 4 1/2 timmar koktid
Gör så här:
- Rosta ancho-, pasilla- och chipotlechilin i en torr, het stekpanna 2–3 min. Lägg chilin i en liten skål med vatten ca 30 min.
- Tänd en skorstenständare fylld med briketter och låt dem brinna tills de är glödande med askgrå yta, ca 30 min.
- Lyft upp de blötlagda chilifrukterna och häll bort vattnet. Lägg chilifrukterna, utan stjälkar, i en mixer med 1 dl vatten och mixa till en slät puré.
- Putsa och skär köttet i bitar, ca 3 x 3 cm. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala och skiva vitlöken. Skär fläsket i bitar, ca 1 x 2 cm.
- Sprid ut de heta briketterna i klotgrillen och ställ ner grytan.
- Knaperstek fläsktärningarna i olja i grytan. Lyft sedan ur dem och låt rinna av på hushållspapper.
- Bryn högrevsbitarna i fläskfettet. Lyft ur köttet och lägg åt sidan. Stek rödlöken i grytan tills den fått lite färg och börjat bli lätt genomskinlig. Vänd ner vitlöken och låt fräsa ytterligare ca 1 minut.
- Tillsätt högrev, sidfläsk, chilipuré, öl, 3 dl vatten, kaffe, kryddor och salt. Vänd runt och blanda väl.
- Lägg på grytans lock och lägg även på grillens lock. Låt grillens ventiler vara halvöppna. Sjud grytan ca 4 timmar. Rör om var 30:e minut och fyll på med mer vatten och öl i lika delar, om det behövs. Fyll också på med briketter när det behövs.
- Riv chokladen och blanda ner den tillsammans med lönnsirapen i grytan. Blanda väl och låt puttra ytterligare ca 30 min.
- Servera grytan med tillbehören.