Terrin av rimmad fläsklägg

Terrinen är smaksatt med vinäger och cidervinägersenap som ger den en god, lätt syrlig smak. Cidervinägersenap är en grovkornig fransk senap.
Allt om Mat

Till kokningen

  • 2 kg fläsklägg - rimmad
  • 4 morötter
  • 2 persiljerötter
  • 2 gula lökar
  • 6 selleristjälkar
  • 3 lagerblad
  • 9 kryddnejlikor - hela
  • 1 msk kummin - hel
  • 12 enbär
  • 15 kryddpepparkorn
  • 0,5 msk vitpepparkorn
  • 1 dl vitvinsvinäger

Till syltan

  • 2 morötter
  • 8 gelatinblad
  • 7 dl buljong - silad
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1,5 tsk salt
  • 3 msk cidervinägersenap - eller annan grov senap, t ex skånsk
  • 0,5 dl bladpersilja - strimlad

Gör så här

  1. Skölj och lägg fläskläggen i en stor gryta. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl.

  2. Skala och skär morötter, persiljerötter och lök i små tärningar. Skär sellerin i bitar. Lägg grönsakerna i grytan och tillsätt kryddor och vitvinsvinäger. Låt läggen sjuda under lock tills den är riktigt mör, ca 3 timmar.

  3. Ta upp köttet och låt det svalna. Ta bort ben, svål och fett och skär köttet i bitar. Sila buljongen.

  4. Syltan: Skala och fintärna morötterna. Koka dem mjuka, ca 5 min, i lite av buljongen. Låt rinna av.

  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp 7 dl av buljongen. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i den varma buljongen. Tillsätt köttet, morötter, och balsamvinäger och smaka av med salt. Rör ner persiljan.

  6. Klä en avlång form, ca 1 1/2 liter, invändigt med plastfolie. Häll köttblandningen i formen och ställ den i kylen för att stelna, ca 12 timmar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!