55555

Teriyakikålpudding är bra att laga när man har ris över från dagen innan. Chiliheta lingon gör klassikern till en uppskattad vardagsrätt. Det fungerar även att byta ut kalvfärs mot formbar vegofärs.

För 4 personer:

Ingredienser

800 g vitkål
0,5 dl teriyakisås, med sesamolja, + 2 msk
400 g kalvfärs, (10 %)
3 dl ris, kokt, gärna fullkorn
3 msk soja, japansk
1 ägg
smör, nymald svartpeppar

Tillbehör:

2 dl lingonsylt
1-2 tsk tabasco

15 minuter + tid i ugn

Teriyakikålpudding – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Strimla kålen. Bryn den i 2 msk smör i två omgångar i en stor stekpanna. Lägg tillbaka den första delen brynt kål när den andra omgången fått färg och tillsätt 1 1/2 dl vatten och 1/2 dl teriyakisås. Låt det mesta av vätskan koka bort.
  2. Blanda färsen med ris, soja och ägg. Krydda med 1 krm peppar. Lägg hälften av kålen i botten på en smord ugnssäker form. Fördela och pressa ut färsen över kålen. Lägg på resterande kål. Ringla över 2 msk teriyakisås.
  3. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Servera med lingonsylt smaksatt med tabasco.