45 minuter
- Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
- Sås: Koka upp alla ingredienser. Häll upp i en skål och låt svalna till rumstemperatur.
- Skölj spenaten och torka den noga. Skala sötpotatisen och skär den i 2–3 mm tjocka skivor.
- Dra bort skinnet från strömmingen så att det blir två fiskbitar av varje filéskiva.
- Blanda vetemjöl och majsstärkelse eller potatismjöl i en skål. Tillsätt lätt uppvispad äggula och mineralvatten och blanda snabbt ihop till en smet med en gaffel.
- Hetta upp olja i en fritös eller kastrull till 180°. Doppa grönsakerna i smeten och fritera i omgångar, 1–2 min. Lägg upp efter hand på en tallrik med hushållspapper. Krydda med 1 tsk salt. Doppa strömmingen i smeten, fritera ca 2 min. Ta upp och låt den rinna av. Krydda med 1 tsk salt.
- Fördela riset i skålar och toppa med fisk och grönsaker. Servera såsen i små skålar till så att var och en får smaksätta.
Recept av Ylva Porsklev