Tempuralax och portvinslax med grönsaksnudlar

Av mittbiten på laxen görs både tempura- och portvinslaxen, som har helt olika karaktärer.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 30 laxfilé - skinnfri, av mittbiten

Portvinslax

  • 37 cl rött portvin
  • 37 cl rödvin
  • 0,75 dl honung
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör - smält
  • 4 karljohansvampar - eller 10 st shiitake
  • 1 msk smör
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)

Tempuralax

  • lax - den tunna delen (slaksidan)
  • 3 noriblad
  • 0,5 tempuramix - 1/2 påse
  • 1,5 dl vatten
  • 5 dl rapsolja - till fritering

Grönsaksnudlar

  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 1 rättika
  • 2 msk smör
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Portvinslax: Koka ihop port- och rödvin i en vid kastrull tills 2 1/2 dl återstår. Rör ner honung och salt. Låt marinaden kallna.

  2. Skär den tjocka delen av laxbiten i 10 bitar, ca 5x3 cm. Lägg bitarna i den kalla marinaden och låt marinera ca 3 tim i kylen.

  3. Sätt ugnen på 175°. Ta upp laxen ur marinaden och lägg den i en ugnssäker form. Sila ner marinaden i en kastrull. Stek laxen i mitten av ugnen ca 8 min och låt den kallna. Laxen ska fortfarande ha en rå kärna.

  4. Tempuralax: Skär den tunna delen av laxen i 1x10 cm långa bitar. Rulla in varje bit i 1/4 noriblad. Ställ kallt tills de ska friteras.

  5. Grönsaksnudlar: Skär purjolöken i 1/2 cm breda långa strimlor. Skala morot och rättika. Skär i tunna strimlor med potatisskalare och därefter i 1/2 cm breda strimlor. Koka dem i lättsaltat vatten 1 min. Spola dem iskallt vatten. Låt rinna av och ställ kallt.

  6. Servering: Sätt ugnen på 175°. Hetta upp olja till tempuralaxen, 180°. Blanda ihop mixen med 1 1/2 dl vatten och fritera rullarna gyllenbruna, ca 2 min i oljan. Låt rinna av på hushållspapper.

  7. Pensla portvinslaxen med smält smör och ljumma 8 min mitt i ugnen. Koka upp marinaden och red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Fräs svampen hastigt i smör. Värm grönsaksnudlarna i lite smör och vatten.

  8. Lägg svampen ovanpå laxen, servera marinaden vid sidan av. Lägg upp grönsaksnudlarna och toppa med tempurarullarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!