Tempurafriterade grönsaker

Tempurafriterade grönsaker är frasigt och gott. Tempura är ett japanskt sätt att fritera. Grönsaker eller skaldjur doppas i en tunn frityrsmet och serveras med en sojabaserad dippsås.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 g haricots verts - färska
  • 1 gul lök
  • 1 morot - stor
  • 2 dl rismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • 100 g minimajs - färsk

Fritering

  • 1 l rapsolja

Garnering

  • flingsalt

Dippsås

  • 0,5 dl soja - japansk
  • 1 msk ingefära - riven
  • 1,5 msk rårössocker
  • 1 msk lime - pressad
  • 1 tsk chiliflakes

Gör så här

  1. Förväll haricots vertsen i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Skala löken och skär den i ca 1 cm breda skivor. Dela skivorna så att det bildas ringar. Skala moroten och skär den i skivor på längden, ca 1/2 cm tjocka. Skär skivorna i ca 2 x 5 cm stora bitar.

  2. Blanda rismjöl, bakpulver och salt. Tillsätt vattnet och vispa till en slät smet.

  3. Dippsås: Blanda ihop alla ingredienser.

  4. Hetta upp oljan till 170°. Doppa lök och morot i smeten. Fritera i omgångar 3–4 min tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

  5. Hetta upp oljan till 180°. Doppa minimajs och bönor i smeten och fritera i omgångar 1–2 min. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

  6. Lägg upp grönsakerna i en skål och strö över flingsalt. Servera dem nyfriterade med dippsåsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!