4.74.74.74.74.7

Temaki – vår version på fredagstacon - är sushistrutar som är fyllda, t ex som här med fisk, räkor och grönsaker.

För 4 personer:

Ingredienser

250 g sushiris, (2 3/4 dl)
3-6 msk sushi risvinäger
12 noriark
400 g lax, öding, gös, makrill eller annan fisk, rå, som passar för sushi (fryst 24 timmar)
2 avokador, mogna
0,5 gurka
2 salladslökar
2 morötter
0,5 dl sesamfrön, rostade
2 dl majonnäs, eventuellt smaksatt med sesamolja eller miso
200 g räkor, skalade
koriander, shisoblad eller krasse

Tillbehör:

soja, japansk
wasabi
gari, (inlagd ingefära)

50 minuter

Temaki – vår version på fredagstacon – gör så här:

  1. Skölj riset noga, 3–4 gånger i kallt vatten. Rör om ordentligt i riset med händerna när du sköljer det och låt sedan riset stå i rikligt med kallt vatten ca 20 min.
  2. Häll av riset. Lägg det i en kastrull med 2 3/4 dl vatten. Koka upp med locket på. Sänk värmen när riset kokar och sjud ca 15 min. Ta kastrullen från värmen och låt stå ca 15 min.
  3. Häll riset i en vid form och låt det ånga av, vänd gärna runt det någon gång för att det ska gå snabbare. Blanda i risvinäger med en slickepott när riset svalnat . Täck med en fuktig handduk och låt vila 5–10 min innan det serveras.
  4. Halvera noriarken på mitten, det går enklast med en sax.
  5. Blöt en vass kniv och skär fisken i tunna skivor, tänk på att skära över fibrerna och inte längs med.  Det går enklare om du blöter kniven mellan varven med kallt vatten.
  6. Kärna och gröp ur avokadon och strimla den.  Kärna ur gurkan och skär den i ca 8 cm långa strimlor. Skala och skär morötterna och ansad salladslök i likadana strimlor.
  7. Lägg upp alla ingredienser i skålar och ställ fram på bordet tillsammans med en skål med kallt vatten att kunna doppa händerna i. Låt alla själva toppa noriarken med den fyllning man vill, rulla ihop till strutar och doppa, om man vill, i soja.