Tekakor
Ingredienser
- 2 dl havregryn
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 2 msk honung - eller ljus sirap
- 1 äggula
- 1 tsk salt
- dl vetemjöl special - (600 g)
- 100 g smör - rumsvarmt
Gör så här
-
Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 min. Rör om och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt honung, äggula och salt. Blanda ner mjöl till en smidig deg.
Foto: Ulf Svensson
-
Klicka i smöret och arbeta in det i degen. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 min.
Foto: Ulf Svensson
-
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma bitarna till bullar. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 5 min.
Foto: Ulf Svensson
-
Platta ut bullarna till ca 1 cm tjocklek. Nagga dem med gaffel. Låt dem jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler.
Foto: Ulf Svensson
-
Servera tekakorna ljumma.
Foto: Ulf Svensson
Bjud på värmande nybakade tekakor. Kakorna är förödande goda nybakta och varma, men fortfarande väldigt goda efter en dag eller två.