Tekakor

Förgyll tillvaron med nybakta, varma tekakor. Enkla att göra och goda att servera med te och gott pålägg.
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 2 dl havregryn
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 msk honung - eller ljus sirap
  • 1 äggula
  • 1 tsk salt
  • dl vetemjöl special - (600 g)
  • 100 g smör - rumsvarmt

Gör så här

  1. Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 min. Rör om och värm till 37°.  Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt honung, äggula och salt. Blanda ner mjöl till en smidig deg.

    Foto: Ulf Svensson

  2. Klicka i smöret och arbeta in det i degen. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 min.

    Foto: Ulf Svensson

  3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma bitarna till bullar. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 5 min.

    Foto: Ulf Svensson

  4. Platta ut bullarna till ca 1 cm tjocklek. Nagga dem med gaffel. Låt dem jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler.

    Foto: Ulf Svensson

  5. Servera tekakorna ljumma.

    Foto: Ulf Svensson

    Bjud på värmande nybakade tekakor. Kakorna är förödande goda nybakta och varma, men fortfarande väldigt goda efter en dag eller två.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!