4.54.54.54.54.5

Förgyll tillvaron med nybakta, varma tekakor. Enkla att göra och goda att servera med te och gott pålägg.

För 20 tekakor

Ingredienser

2 dl havregryn
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk honung eller ljus sirap
1 äggula
1 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl special (600 g)
100 g smör rumsvarmt

20 min + 50 min jäsning + 8 min i ugn

Tekakor – gör så här:

  1. Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 min. Rör om och värm till 37°.  Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt honung, äggula och salt. Blanda ner mjöl till en smidig deg.
    Tekakor recept

    Foto: Ulf Svensson

  2. Klicka i smöret och arbeta in det i degen. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 min.
    Tekakor recept 1

    Foto: Ulf Svensson

  3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma bitarna till bullar. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 5 min.
    Tekakor recept1

    Foto: Ulf Svensson

  4. Platta ut bullarna till ca 1 cm tjocklek. Nagga dem med gaffel. Låt dem jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler.
    Tekakor nagga

    Foto: Ulf Svensson

  5. Servera tekakorna ljumma.

    Recept tekakor

    Foto: Ulf Svensson

    Bjud på värmande nybakade tekakor.

 

Tekakorna har levt en lite undanskymd tillvaro de senaste åren. Det är synd. Tekakan, som är ett mellanting mellan bröd och vetebulle, är mjuk och vänlig och dessutom lättbakad. Det finns många olika recept, men gemensamt för dem är att degspadet består av mjölk och att degen innehåller smör. Kakorna är förödande goda nybakta och varma, men fortfarande väldigt goda efter en dag eller två.

Älskar du att baka? Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.

”Baka

Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Bakning, Matbröd