Tarteletter med mango och passionsfrukt

Mango– och passionsfruktstarteletter görs i små tarteletteformar. Har du inte smår tarteletteformar går det bra att göra en stor paj ca 20 cm i diameter. Det blir mer maränger än vad du behöver, men lägg dem i en tätt försluten burk och spara till annat tillfälle.
Cecilia Hagerling Larsson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt

Pensling

  • 1 äggvita

Mango- och passionsfruktspannacotta

  • 3 gelatinblad
  • 3 passionsfrukter
  • 325 g mango - fryst i bitar
  • 1,75 dl vispgrädde
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 krm salt

Maränger

  • 100 g äggvita
  • 0,5 tsk citron - pressad
  • 100 g strösocker - (1 1/4 dl)
  • pastafärg - rosa, lite

Vaniljgrädde

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Mixa smör med mjöl, florsocker och vaniljsocker i en matberedare till ett smul. Tillsätt äggula, vatten och salt och mixa snabbt ihop till en smidig deg. Platta ut degen och linda in den i plastfolie. Låt vila i kylen ca 20 min.

  2. Kavla ut degen 2–3 mm tjock. Stansa ut 6 plattor som läggs i botten på varje tarteletteform. Skär ut remsor lika höga som kanten på din form och tryck fast längst med kanten på formen. Nagga bottnarna. Frys pajskalen ca 15 min innan de gräddas, detta gör att pajskalen inte lika lätt glider ner under gräddningen. Sätt ugnen på 175°.

  3. Ställ tarteletteformarna på en plåt. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Pensla pajskalen med äggvita när de precis tagits ur ugnen, detta gör att skalet inte mjukas upp av pannacottan utan behålls frasiga.

  4. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Halvera och gröp ut passionsfruktsköttet. Värm mangon i en kastrull. Tillsätt passionsfrukts-köttet. Mixa mango och passionsfrukt till en puré med mixerstav. Sila och lägg 160 g puré i en kastrull.

  5. Koka upp purén med grädde, socker och citronsaft. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Rör om och tillsätt salt. Låt svalna och häll sedan smeten i pajskalen. Låt stå i kylen 3–4 timmar eller över natten.

  6. Maränger: Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna med citronsaften tills det börjar skumma. Häll sakta i hälften av sockret under vispning. Låt allt socker vispas in innan resterande socker vispas i. Vispa på medel till hög hastighet tills en fast och glansig marängsmet. Tillsätt färgen på slutet.

  7. Spritsa ut små marängen på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme, marängerna är färdiga när de kan lossas från bakplåtspapperet. Stäng av ugnsvärmen men låt marängerna stå kvar i eftervärmen ca 1 timme, låt en sked sitta i ugnsöppningen så det kommer in luft.

  8. Vispa grädden med vaniljsockret och spritsa på tarteletterna. Lägg på maränger och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!