Tartelett med chokladtryffel och apelsin

00000

Små, läckra tarteletter med choklad passar fint till Rånäs brännvin, som är smaksatt med pomerans.

För 12 person(er)

Ingredienser

1,5 dl vetemjöl
50 g smör
1 msk strösocker
1 äggula

Tryffel:

0,5 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
0,5 msk rånäs brännvin
1 tsk florsocker

Garnering:

1 apelsin
0,5 dl vatten
0,5 dl strösocker

Tartelett med chokladtryffel och apelsin – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka samman mjöl, smör och socker, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i små metallformar som rymmer ca 3 msk. Ställ formarna på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca14 min. Låt kakorna svalna och ta dem ur formarna.
  3. Koka upp grädden i en kastrull. Dra kastrullen åt sidan och bryt i chokladen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt Rånäs och florsocker. Ställ kallt ca 15 min.
  4. Fördela tryffelsmeten i formen. Ställ kallt ca 11/2 timme.
  5. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv av skalet med ett s k zestjärn eller skala och strimla tunt.
  6. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt apelsin skalet och låt koka några minuter. Ta upp apelsinstrimlorna ur lagen och låt dem kallna utspridda på ett bakplåtspapper.
  7. Garnera tryffeltarteletterna med några strimlor apelsinskal.
Fler recept med: Jul, Övrigt, Smårätter