Tarte tatin

Äpple och karamell i ljuv förening! Tarte tatin verkar kanske lite krånglig att göra. Men med det rätta handlaget blir den franska klassikern precis så god som den ska vara, trots att pajen görs upp och ner.
Mia Öhrn
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

 • 2,5 dl vetemjöl
 • 100 g smör
 • 2 msk strösocker
 • 2 äggulor

Fyllning

 • 4 medelstora äpplen
 • 1,25 dl råsocker
 • 50 g smör

Tillbehör

 • vaniljglass

Gör så här

 1. Blanda mjöl och smör. Tillsätt socker och äggulor och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Platta ut degen lite och linda in den i plastfolie. Låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

  Foto: Ulrika Pousette

 2. Skala äpplena. Kärna ur dem och skär i tjocka klyftor.

  Foto: Ulrika Pousette

 3. Låt socker och smör till fyllningen smälta ihop i en ugnssäker stekpanna. Lägg äppelklyftorna i sockerblandningen och låt puttra på medelvärme ca 15 min. Rör om då och då.

  Foto: Ulrika Pousette

 4. Kavla ut pajdegen på lätt mjölad arbetsbänk till en rundel något större än stekpannan.

  Foto: Ulrika Pousette

 5. Lägg äpplena i pannan i ett fint mönster och täck dem med pajdegen. 

  Foto: Ulrika Pousette

 6. Tryck försiktigt in degen längs kanterna.

  Foto: Ulrika Pousette

 7. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min, tills pajdegen fått lite färg. Dra en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett uppochnedvänt fat på stekpannan och stjälp upp så att äpplena hamnar överst. Var försiktig, karamellsåsen är riktigt het.

  Foto: Ulrika Pousette

 8. Låt svalna och servera sedan pajen med vaniljglass.

  Foto: Ulrika Pousette

En tarte tatin gräddas upp och ner jämfört med en vanlig paj. Först låter du äppelklyftor puttra i karamellsås i en stekpanna, sedan täcker du äpplena med pajdeg och stoppar in hela stekpannan i ugnen, och därefter vänder du upp allt på ett fat så att äpplena hamnar överst.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!