4.64.64.64.64.6

Äpple och karamell i ljuv förening! Tarte tatin verkar kanske lite krånglig att göra. Men med det rätta handlaget blir den franska klassikern precis så god som den ska vara, trots att pajen görs upp och ner.

För 6 person(er)

Ingredienser

2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk strösocker
2 äggulor

Fyllning

4 medelstora äpplen
1 1/4 dl råsocker
50 g smör

Tillbehör

vaniljglass

30 min+30 min i ugn

E

n tarte tatin gräddas upp och ner jämfört med en vanlig paj. Först låter du äppelklyftor puttra i karamellsås i en stekpanna, sedan täcker du äpplena med pajdeg och stoppar in hela stekpannan i ugnen, och därefter vänder du upp allt på ett fat så att äpplena hamnar överst.

 

Tarte tatin – gör så här:

  1. Blanda mjöl och smör. Tillsätt socker och äggulor och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Platta ut degen lite och linda in den i plastfolie. Låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.
    Tarte-tatin-minus2

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Skala äpplena. Kärna ur dem och skär i tjocka klyftor.
    Tarte-tatin-minus1

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Låt socker och smör till fyllningen smälta ihop i en ugnssäker stekpanna. Lägg äppelklyftorna i sockerblandningen och låt puttra på medelvärme ca 15 min. Rör om då och då.
    Tarte-tatin-steg1

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Kavla ut pajdegen på lätt mjölad arbetsbänk till en rundel något större än stekpannan.
    Tarte-tatin-steg0

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Lägg äpplena i pannan i ett fint mönster och täck dem med pajdegen. 
    Tarte-tatin-steg3

    Foto: Ulrika Pousette

  6. Tryck försiktigt in degen längs kanterna.
    Tarte-tatin-steg4

    Foto: Ulrika Pousette

  7. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min, tills pajdegen fått lite färg. Dra en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett uppochnedvänt fat på stekpannan och stjälp upp så att äpplena hamnar överst. Var försiktig, karamellsåsen är riktigt het.
    Tarte-tatin-steg6

    Foto: Ulrika Pousette

  8. Låt svalna och servera sedan pajen med vaniljglass.
    Tarte-tatin-recept

    Foto: Ulrika Pousette

 

Tips

  • Använd ett större fat än stekpannan att stjälpa upp din tarte på. Då slipper du bränna dig om det rinner varm karamellsås.
  • Välj gärna en äppelsort med fast fruktkött, till exempel Discovery. 
  • Du kan även göra tarte tartin med päron. Välj en fast sort.
Fler recept med: Bakning, Franskt, Pajer