Tarte tatin

Äppeldesserten går att förbereda fram till punkt 7, se även dag för dag-planeringen.

Tarte tatin

1. Glass: Grovkrossa kanelstängerna i mortel. Blanda mjölk, grädde och kanel i en kastrull. Ge blandningen ett uppkok. Ställ kastrullen åt sidan.
2. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Sila ner gräddmjölken i äggvispet. Blanda väl. Låt kallna. Kör smeten i glass-maskin. Ställ i frysen.
3. Nötterna: Sätt ugnen på 200°. Rosta nötterna mitt i ugnen ca 7 min på en plåt med bakplåtspapper.
4. Kolakaramell: Koka ihop smör och socker till en pepparkaksbrun kolasmet på låg värme i en tjockbottnad kastrull, 35–40 min. Rotera kastrullen på plattan lite då och då, som när du luftar ett vin i glaset. Rör minimalt, annars kan det sockra sig.
5. Äpplen: Smöra 12 runda portionsformar, 6–7 cm i diameter. Skala och klyv äpplena. Kärna ur halvorna med tesked eller kuljärn. Lägg äppelhalvorna med den kupade sidan uppåt och stansa dem runda,
5 cm i diameter med ett kakmått eller utstickare. Droppa över citron.
6. Lägg en dryg matsked kolakaramell i botten av formarna. Häll resten av smeten över de rostade nötterna på sin plåt. Ställ nötkaramellen att stelna svalt – den grovhackas inför servering.
7. Lägg äppelhalvorna med den kupade sidan neråt i formarna och förgrädda dem ca 15 min.
8. Kavla smördegsplattorna till ca 22 cm längd. Stansa ut 4 rundlar ur varje platta (lika stora som formarna) och lägg dem över äpplena. Hit går att förbereda.
9. Färdiggrädda inför servering mitt i ugnen 12–15 min tills degen är gyllenbrun. Ta ut och låt formarna svalna av något innan de stjälps upp på portionstallrikar så att karamellsåsen rinner ut. Strö krossad nötkaramell över och servera mjuk kanelglass till.

Recept från