4.44.44.44.44.4

Tarte tatin med äpple används en ugnssäker panna, gärna i gjutjärn. Vår var 24 cm i diameter vid provlagningen.

För 4 personer

Ingredienser

6 äpplen, små
0,5 vaniljstång, eller 1 krm vaniljpulver
1 dl strösocker
0,5 dl muscovadosocker
1 msk citron, pressad eller vatten
1 krm flingsalt
50 g smör
1 rulle smördeg, kyld (250 g)

Tillbehör

vaniljglass, eller vispad grädde

Tarte tatin med äpple – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala, kärna ur och halvera äpplena. Skär dem i mindre klyftor. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Smält de båda sockersorterna, citronsaft, vaniljstång och -frön i en gjutjärnspanna till en ljusbrun karamell. Lägg i äppelklyftorna och låt dem steka i karamellen ca 2 min. Klicka i smöret och låt småkoka ca 2 min. Ta av från värmen.
  2. Lägg smördegen över äpplena och klipp bort överflödig deg. Tryck ner degen innanför kanten och nagga några hål.
  3. Sätt in pannan mitt i ugnen och grädda ca 20 min.
  4. Låt svalna. Skär med en kniv runt kanterna och stjälp upp kakan på ett fat. Servera med vaniljglass eller grädde.
Fler recept med: Bakning, Franskt, Frukt och bär, Pajer