55555

Rätten passar bra som förrätt eller tilltugg. En klassisk tarte flambée brukar innehålla fläsk och gul lök.

För 4 tartes:

Ingredienser

3 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk olivolja
7 dl vetemjöl special, (420 g)

Topping:

1 knippa salladslök
250 g grön sparris
0,5 citron
2 dl crème fraiche
2 dl parmesanost, grovriven

Tillbehör:

0,5 kruka friséesallad, liten
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald

40 minuter + 40 minuter jäsning

Tarte flambée – gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker, olja och nästan allt mjöl (spara lite till utbakning). Arbeta degen tills den är slät och smidig, 5–10 min. Jäs övertäckt ca 40 min.
  2. Sätt ugnen på 250°. Rulla fyra bollar av degen, lägg på mjölad arbetsbänk. Kavla ut rundlar, ca 20 cm i diameter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  3. Strimla salladslöken. Skär bort det nedersta på sparrisen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda crème fraiche och citronskal. Fördela det på bottnarna. Lägg på sparris, salladslök och parmesanost. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
  4. Garnera med friséesallad och ringla över olja. Krydda med flingsalt och peppar. Servera genast.