Tarte flambée med sparris och salladslök

Rätten passar bra som förrätt eller tilltugg. En klassisk tarte flambée brukar innehålla fläsk och gul lök.
Sophie Berlin
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • 7 dl vetemjöl special - (420 g)

Topping

  • 1 knippe salladslök
  • 250 g grön sparris
  • 0,5 citron
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl parmesan - grovriven

Tillbehör

  • 0,5 kruka friséesallad - liten
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker, olja och nästan allt mjöl (spara lite till utbakning). Arbeta degen tills den är slät och smidig, 5–10 min. Jäs övertäckt ca 40 min.

  2. Sätt ugnen på 250°. Rulla fyra bollar av degen, lägg på mjölad arbetsbänk. Kavla ut rundlar, ca 20 cm i diameter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.

  3. Strimla salladslöken. Skär bort det nedersta på sparrisen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda crème fraiche och citronskal. Fördela det på bottnarna. Lägg på sparris, salladslök och parmesanost. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

  4. Garnera med friséesallad och ringla över olja. Krydda med flingsalt och peppar. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!