00000

En förföriskt god tårta som passar på alla hjärtans dag - och alla andra dagar. Den krämiga passionsfruktscurden passar också bra till varma scones.

För 12 bitar

Ingredienser

Alla hjärtans dag-tårta

75 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Fyllning:

3-4 passionsfrukter
100 g smör
1 dl strösocker
2 ägg

Garnering:

25 g mörk choklad
100 g hallon
100 g färskost, naturell
2 msk florsocker
1 gelatinblad
1 dl vatten
1 msk strösocker
röd hushållsfärg, 1 droppe
1 passionsfrukt

Alla hjärtans dag-tårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver. Rör i smör och mjölk. Häll smeten i en smord form, gärna hjärtformad, 1 1/2 liter.
  2. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt den stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler. Låt kallna.
  3. Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Passera dem genom en sil. Mät till ca 1/2 dl saft. Blanda passionsfrukt, smör, socker och ägg i en kastrull. Sjud till en tjock kräm. Låt kallna.
  4. Klyv kakan och bred på passionskrämen. Lägg ihop kakan.
  5. Smält chokladen i en liten plastpåse i mikron. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa ut chokladen till tunna pinnar på bakplåtspapper. Låt stelna.
  6. Passera 50 g av hallonen och blanda med färskost och florsocker. Bred glasyren på kakan.
  7. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp vatten och socker. Ta upp och låt gelatinet smälta i lagen. Färga den svagt rosa. Låt kallna tills lagen blivit trögflytande.
  8. Halvera passionsfrukten. Garnera kakan med passionsfrukt och de sparade hallonen. Ringla gelén över kakan. Låt stå kallt ca 1 timme att stelna. Garnera med chokladpinnarna.

 

Servera gärna på ett vackert tårtfat från Rörstrand

tårtfat