Tårta, valentinkaka

En förföriskt god tårta som passar på alla hjärtans dag – och alla andra dagar. Den krämiga passionsfruktscurden passar också bra till varma scones.

Tårta, valentinkaka

1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver. Rör i smör och mjölk. Häll smeten i en smord form, gärna hjärtformad, 1 1/2 liter.
2. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt den stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler. Låt kallna.
3. Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Passera dem genom en sil. Mät till ca 1/2 dl saft. Blanda passionsfrukt, smör, socker och ägg i en kastrull. Sjud till en tjock kräm. Låt kallna.
4. Klyv kakan och bred på passionskrämen. Lägg ihop kakan.
5. Smält chokladen i en liten plastpåse i mikron. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa ut chokladen till tunna pinnar på bakplåtspapper. Låt stelna.
6. Passera 50 g av hallonen och blanda med färskost och florsocker. Bred glasyren på kakan.
7. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp vatten och socker. Ta upp och låt gelatinet smälta i lagen. Färga den svagt rosa. Låt kallna tills lagen blivit trögflytande.
8. Halvera passionsfrukten. Garnera kakan med passionsfrukt och de sparade hallonen. Ringla gelén över kakan. Låt stå kallt ca 1 timme att stelna. Garnera med chokladpinnarna.

Recept från