Tapasbricka med vinångkokta fiskbitar, rotfrukter etc

Salsan är helt fettfri och inte ens en gnutta fett behövs när fisken kokas i vinets ånga. Då kan vi kosta på oss lite olivolja till de dröm- goda rotfrukterna.
Allt om Mat

Rotfrukter

  • 400 g rotfrukter - blandade, t ex morot, palsternacka, svartrötter, kålrot
  • 3 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk rosmarinblad - färska
  • 1 msk olivolja

Fisk

  • 1 dl vitt vin - gärna matlagningsvin, eller vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 250 g fiskgrytbitar - t ex lax, gös, marulk, kolja
  • 2 msk koriander - hackad

Salsa

  • 0,25 gurka
  • 5 rädisor
  • 2 salladslökar
  • 1 msk ingefära - finriven, färsk
  • 1 msk lime - pressad
  • 0,5 msk socker
  • 0,5 krm salt

Gör så här

  1. Rotfrukter: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär rotfrukterna i bitar eller stavar. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda först med saltet, sockret och rosmarinen, sedan med oljan. Bred ut dem och rosta i mitten av ugnen ca 25 min. Rör om 1-2 gånger under tiden.

  2. Fisk: Mät och koka upp vinet och saltet i en liten kastrull. Lägg i fisken och koka på högsta värme under tättsittande lock 1-2 min, så att fisken kokas i vinets ånga som bildas. Strö över koriandern, ta grytan från plattan och låt stå under lock till serveringen.

  3. Salsa: Skär gurkan och rädisorna i små tärningar. Strimla salladslöken. Blanda gurkan, rädisorna, löken och ingefäran med limesaften i en skål. Smaka av med socker och salt.

  4. Servera rotfrukterna, fisken och salsan som tapas, på små fat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!