Tant Rosas tunna knäckebröd

Detta smakrika knäckebröd kan bakas till alla högtider. Här skärs det till remsor och penslas med ägg, flingsalt och sesamfrön.

Tant Rosas tunna knäckebröd

 

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll på vattnet och låt vätskan bli fingervarm, 37°. Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll på resten av degvätskan och tillsätt kryddor, socker och salt.
2. Rör ner havregryn och mjölet, lite i taget, och blanda ordentligt. Arbeta degen smidig ca 5 min.
3. Jäs degen under bakduk ca 1 timme. Ta upp den på mjölad arbetsbänk och knåda den. Sätt ugnen på 250°.
4. Dela degen i 10 delar. Rulla dem till bullar och låt jäsa  10-15 min. Kavla ut varje bulle till tunna rektanglar, ca 20 x 30 cm, med kavel och sedan med  kruskavel. Skär ut remsor, ca 3 cm breda. Lägg remsorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ägg och strö över sesamfrön och salt.
5. Grädda bröden mitt i ugnen  ca 8 min. Låt dem kallna på galler.

Recept från