Tångbröd

Blötlägg 4-kornskross och linfrön kvällen före brödbaket. Tångmjöl finns i hälsokostbutiker. Helst ska det vara av fingertång men även knöltång kan användas. Det är något starkare i smaken, det räcker då med halva mängden mjöl.
Allt om Mat

Dag 1

  • 2,5 dl vatten - kallt
  • 0,5 dl 4-kornskross
  • 0,5 dl linfrön - hela

Dag 2

  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 pkt jäst - (25 g)
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 msk rapsolja
  • 1 msk tångmjöl - helst från fingertång, (finns i hälsokostbutiker)
  • 8 dl vetemjöl - (480  g)
  • 3 dl rågmjöl - (165 g) grovt
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Dag 1: Häll vattnet i en bunke, lägg i 4-kornskross och linfrön och låt stå i rumstemperatur över natten.

  2. Dag 2:  Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och tångmjöl. Rör om.

  3. Tillsätt de blötlagda linfröna och 4-kornskrossen och blanda till en jämn smet.

  4. Blanda vetemjölet med rågmjölet, rör ner det i degen. Arbeta degen ca 10 min tills den är smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

  5. Forma degen till 2 limpor, ca 35 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 40 min under bakduk. Sätt ugnen på 225°.

  6. Strö flingsalt över bröden.  Ställ in plåten mitt i ugnen och ställ 1 dl vatten på botten av ugnen. Grädda 25–30 min. Låt bröden svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!