Tandoorikryddad lammfärs på spett med raita på naanbröd

Tandoorikryddad lammfärs på spett passar både till vardag och fest. Lammfärs som grillas får mycket god smak. Färsen innehåller mer fett än annan köttfärs vilket gör den mer saftig och mindre torr när det ligger på grillen. Naanbröden köps färdiga och värms över glöden.
Foto: Per Ranung / Allt om Mat nr 06 2021

Ingredienser

  • 500 g lammfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk ingefära - riven
  • 2 msk currypasta - tandoori
  • 1 rödlök

Raita med granatäpple

  • 0,5 gurka
  • 2 krm salt
  • 0,5 rödlök
  • 3 kvistar mynta
  • 3 kvistar koriander
  • 2 dl yoghurt - turkisk
  • 0,5 dl granatäppelkärnor
  • blommor - ätbara, t ex tagetes eller penséer ev

Tillbehör

  • 4 naanbröd

Garnering

  • koriander - och mynta

Gör så här

  1. Blötlägg bambuspett ca 1 timme, men gärna längre. Blanda färsen med salt. Skala och riv i vitlöken och tillsätt ingefära och tandooripasta. Blanda väl.

  2. Forma 16 ovala bollar av färsen och trä upp dem 2 och 2 på grillspetten. Skala och skär löken i 8 bitar. Trä upp en bit på varje spett. Pensla lätt med olja. Förvara spetten i kyl tills de ska grillas.

  3. Raita: Fintärna gurkan och blanda den med salt. Låt stå ca 10 min och rinna av i ett durkslag.

  4. Skala och hacka löken. Hacka örterna. Krama ur vätska från gurkan. Blanda lök och örter med yoghurt. Tillsätt gurkan och hälften av granatäppelkärnorna. Garnera med resterande granatäppelkärnor och gärna ätbara blommor.

  5. Lägg spetten på riktigt hett grill-galler över glöd. Vänd dem så att de får färg på 4 sidor. Lägg spetten åt sidan och värm bröden över glöden.

  6. Servera spetten med varma naanbröd och raita. Garnera med örter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!