4.44.44.44.44.4

Tacos med stekt ankbröst och sötpotatiskräm är riktig lyxtaco. Ankbröst brukar finnas fryst i välsorterade matbutiker eller saluhallar.

För 4-6 personer:

Ingredienser

8 tortillabröd, –12 medelstora (hemgjorda eller köpta)
2 ankbröst, (à 350 g)
3 stjärnanis
1 tsk salt
1,5 tsk svartpeppar, nymald
1 tsk flingsalt

Karamelliserad rödlök:

3 rödlökar
0,5 dl olivolja
2 krm salt

Sötpotatiskräm:

500 g sötpotatis
2 vitlöksklyftor
0,5 dl vitt vin, torrt
2 msk smör
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
1 krm chiliflakes

Tillbehör:

50 g mangoldskott, eller rucola
rödbetsskott, ev

1 timme 20 minuter

Tacos med stekt ankbröst och sötpotatiskräm – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär ett tätt rutmönster diagonalt i skinnet på ankbrösten. Mortla stjärnanisen och blanda med salt och peppar. Massera in kryddblandningen i ankbrösten på båda sidor.
  2. Stek ankbrösten i en torr stekpanna med skinnsidan ner 3–4 min, så att skinnet blir krispigt och får fin färg. Vänd och stek lika länge på andra sidan.
  3. Lägg ankbrösten med skinnsidan upp i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Låt vila ca 10 min.
  4. Karamelliserad lök: Skala och skiva löken. Stek den i olja på svag värme tills den är mjuk och söt, ca 25 min. Krydda med salt.
  5. Sötpotatiskräm: Skala och skiva potatis och vitlök. Koka potatis och vitlök mjuka i lättsaltat vatten. Mixa dem slätt med resten av ingredienserna till krämen.
  6. Skär ankan i tunna skivor tvärs över och krydda med flingsalt på snittytorna.
  7. Linda in tortillabröden i aluminiumfolie och värm dem i ugn på 175° ca 5 min. Lägg en klick sötpotatiskräm på varje, sedan ankbröstskivor och karamelliserad rödlök. Toppa med mangoldskott eller rucola samt rödbetsskott.