00000

Tacos med rostad sötpotatis och refried beans är en mexikansk lättagad rätt som förgyller dina vardagsmiddagar. Refried beans är en basvara i det mexikanska köket. Kokta bönor fräses  med olja och kryddor och serveras till det mesta.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g sötpotatis
2 msk olivolja
2 krm paprikapulver, rökt
0,5 tsk salt

Refried beans:

1 förpackning svarta bönor, (380 g)
1 vitlöksklyfta
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 msk olivolja
2 dl majs, (fryst och tinad)
2 tsk worcestersås
0,5 tsk salt

Tillbehör:

2 avokador
12 tortillabröd, små, mjuka
1 kruka koriander
150 g fetaost
gräddfil

30 minuter + 15 minuter i ugn

Tacos med rostad sötpotatis och refried beans – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala sötpotatisen och skär i stora tärningar. Sprid ut tärningarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med paprikapulver och salt. Rosta mitt i ugnen 15–20 min.
  2. Refried beans: Skölj bönorna. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och strimla chilin. Stek vitlök och chili i oljan på medelvärme ca 2 min. Tillsätt bönorna och stek ytterligare ca 2 min. Mosa bönorna lätt med ett potatisstöt. Rör ner majs och krydda med worcestersås och salt. Stek 2–3 min under omrörning.
  3. Kärna ur och skiva avokadon. Värm tortillabröden enligt anvisning på förpackningen.
  4. Fyll tortillabröden med sötpotatis, bönröra och avokado. Strö över korianderblad och smulad fetaost. Servera med en klick gräddfil.

Recept av Ylva Porsklev

pren