33333

Sött, syrligt och asiatiska smaker passar perfekt till sidfläsk.

För 6 pers

Ingredienser

Syrat sidfläsk med asiatisk sallad

1 1/2 kilo färskt sidfläsk

Marinad

1 citrongräs
1 finstrimlad vitlöksklyfta
2 msk finriven ingefära
2 dl äppelcidervinäger
4 msk pressad lime
1 dl vatten
2 tsk salt
2 msk hoisinsås

Sallad

3 salladslökar
1/2 huvud isbergssallad
1/2 röd chili, t ex spansk peppar
1 kruka mynta
130 g blandade groddar, t.ex böngroddar
2 msk pressad lime
2 msk jordnötsolja
1/2 dl grovhackade salta jordnötter

20 min + 1-2 timmar i marinad + 4 timmar i ugn

1. Skär fettet i rutmönster.

2. Marinad: Banka och skär citrongräset i grova bitar. Blanda med resten av ingredienserna till marinaden utom hoisinsåsen. Lägg köttet i en påse och massera in marianden. Marinera i kylen 1–2 timmar.

3. Sätt ugnen på 125 grader. Ta upp köttet ur marinaden och lägg det i en ugnssäker form. Stek köttet i nedre delen av ugnen ca 4 timmar.

4. Höj värmen till 200 grader. Pensla köttet med hoisinsås och stek mitt i ugnen ytterligare 30 min så att fläsket får fin färg och blir knaprigt. Låt köttet vila ca 10 min före servering.

5. Ansa och strimla salladslök och sallad. Kärna ur och strimla chilin. Plocka av myntabladen. Lägg lök, sallad, chili, mynta och groddar på ett stort fat. Häll över limesaft och olja.

5. Skär köttet i skivor och lägg det på salladen. Strö över jordnötterna.