Syrade rödbetor

Syrade rödbetor är ett gott  tillbehör som passar till det mesta. Att syra kräver att man är noggrann. Det är viktigt att händer, redskap och burkar är väl rengjorda för ett lyckat resultat.
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1,75 kg rödbetor
  • 1 gul lök - stor
  • 500 g rödkål
  • 30 g salt - jodfritt (knappt 2 msk)

Gör så här

  1. Skala betorna och väg dem, det ska vara 1 1/4 kilo skalade. Skala löken. Riv rödbetor och lök grovt i matberedare eller på ett rivjärn. Strimla kålen fint med matberedare eller med mandolin.

  2. Blanda rödbetor, lök och kål med salt och låt stå ca 15 min så att saltet börjar dra ur vätska. Banka blandningen med knytnävarna så att vätska släpper.

  3. Fyll blandningen i burken, lite i taget och tryck till med knytnäven mellan varven. All luft ska pressas ur. När burken är full, så när som på 3 cm högst upp, ska grönsakerna ligga under ytan av vätskan som bankats ur. För att hålla kvar dem där kan man fylla en fryspåse med vatten, knyta ihop ordentligt och lägga den högst upp i burken.

  4. Sätt på locket och ställ burken på ett fat. Det kommer att bubbla och pysa över i början av processen. Låt burken stå i rumstemperatur ca 10 dagar. Kontrollera ofta att vätskan fortfarande täcker. Ser det ut att vara dåligt med vätska kan du tillsätta lite mer vätska. Koka då upp 1 liter vatten med 1 msk jodfritt salt och kyl ner. Häll på så mycket att det täcker.

  5. Ställ in burken i kylen efter 10 dagar, låt mogna ytterligare 6 veckor, gärna längre. Rödbetorna smakar bäst efter 2–3 månader.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!