44444

Syrad piccalilli är lätt vanebildande kryddiga grönsaker. Inspirationen kommer från klassisk engelsk pickels som serveras på pubar. Servera till kallskuret, linsbiffar och ställ på bordet när du serverar måltider med smaker från Indien eller Mellanöstern.

För 1 liter:

Ingredienser

350 g blomkål
350 g morötter
2 stjälkar selleri
1 msk salt, jodfritt
1 vitlöksklyfta
3 dl morotsjuice
2 tsk ingefära, finriven eller pressad saft
1 tsk gurkmeja, färsk, finriven eller pressad saft
0,5 tsk senapsfrön, bruna
0,5 tsk spiskummin, hel
1 lagerblad, litet 
1-2 tsk chiliflingor, koreanska eller 2 msk finhackad röd chili

5 dagar i rumstemperatur + ca 2 veckor i kyl

Syrad piccalilli – gör så här:

  1. Ansa blomkålen. Skala morötterna. Skär blomkål och morötter i små bitar. Ansa och strimla sellerin. Blanda blomkål, morot och selleri med salt i en bunke. Knåda 1 minut. Låt stå 1–2 timmar.
  2. Skala och krossa vitlöken i en mortel. Blanda ner övriga ingredienser i grönsaksblandningen. Ös över i en ren glasburk, ca 1 1/2 liter. Lägg en tyngd ovanpå och lägg på locket löst.
  3. Låt stå 4–7 dagar i rumstemperatur, max 22°. Sätt på locket ordentligt. Låt mogna minst 3 veckor i kyl, men helst 1 månad.

Syrat

Foto: Lina Eriksson

Fler recept med: Inläggningar