Syltad höstsvamp med brioche

Syltad höstsvamp med brioche passa på höstens buffébord. Den sötsyrliga syltade svampen håller cirka tre veckor om du förvarar den i kylen.
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 400 g svamp - blandad, t ex kantareller, skogschampinjoner, svart trumpetsvamp, karljohan
  • 2 dl fjällbjörksvinäger - eller sherryvinäger
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 5 kvistar timjan
  • 10 enbär
  • 1,5 msk senapsfrön - gula
  • 2 schalottenlökar

Brioche

  • 0,75 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2,5 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl - (660 g)
  • 7 ägg
  • 250 g smör - rumsvarmt

Gör så här

  1. Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Blanda vinäger, socker, vatten, örter och kryddor i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt småputtra ca 5 min.

  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg svamp och lök i den varma lagen. Låt koka upp. Lägg svampen i en burk och låt kallna. Låt stå i kylen ca 12 timmar.

  3. Brioche: Blanda mjölk, jäst, socker och salt. Tillsätt mjöl och ägg och arbeta degen ca 5 min. Tillsätt smöret, i små klickar, medan degen arbetas. Blanda tills ­smeten är slät. Låt degen jäsa övertäckt ca 5 timmar.

  4. Sätt ugnen på 175°. Fördela degen i en smord form, ca 2 liter. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt det stå kvar i formen ca 5 min innan det stjälps upp på galler och får kallna. ­Servera brödet med svampen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!