00000

Syltad höstsvamp med brioche passa på höstens buffébord. Den sötsyrliga syltade svampen håller cirka tre veckor om du förvarar den i kylen.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

400 g svamp, blandad, t ex kantareller, skogschampinjoner, svart trumpetsvamp, karljohan
2 dl fjällbjörksvinäger, eller sherryvinäger
2 dl strösocker
2 dl vatten
3 lagerblad
5 timjankvistar
10 enbär
1,5 msk senapsfrön, gula
2 schalottenlökar

Brioche:

0,75 dl mjölk
25 g jäst
2,5 msk strösocker
2 tsk salt
11 dl vetemjöl, (660 g)
7 ägg
250 g smör, rumsvarmt

30 minuter + 5 timmar jäsning + 45 minuter i ugn

Syltad höstsvamp med brioche – gör så här:

  1. Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Blanda vinäger, socker, vatten, örter och kryddor i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt småputtra ca 5 min.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg svamp och lök i den varma lagen. Låt koka upp. Lägg svampen i en burk och låt kallna. Låt stå i kylen ca 12 timmar.
  3. Brioche: Blanda mjölk, jäst, socker och salt. Tillsätt mjöl och ägg och arbeta degen ca 5 min. Tillsätt smöret, i små klickar, medan degen arbetas. Blanda tills ­smeten är slät. Låt degen jäsa övertäckt ca 5 timmar.
  4. Sätt ugnen på 175°. Fördela degen i en smord form, ca 2 liter. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt det stå kvar i formen ca 5 min innan det stjälps upp på galler och får kallna. ­Servera brödet med svampen.
Fler recept med: Bakning, Buffémat, Matbröd, Svamp