Sydfransk köttgryta med chorizo och linser
- Bryn köttet i 3 omgångar i smör och olivolja. Lägg över köttet i en gryta.
- Vispa emellanåt ur pannan med vatten och häll det i grytan. Häll på resterande vatten och vin i grytan.
- Skala och hacka lök och vitlök. Smält smör och olivolja i stekpannan och stek lök och vitlök ca 5 min. Lägg över löken i grytan. Koka upp och ta bort skummet.
- Skär soltorkade tomater i strimlor. Tillsätt tomater, bouquet garni, kalvfond, svartpeppar och salt.
- Låt sedan sjuda under lock ca 1,5 timme. Köttet ska bli riktigt mört. Ta bort kryddbuketten.
- Blötlägg puylinserna 30 min. Koka dem i lättsaltat vatten ca 20 min. Häll av. Hit kan förberedas.
- Skiva chorizon ganska tunt och stek skivorna lite knapriga. Lägg dem i grytan och fortsätt att hastigt värma linserna i olivolja.
- Värm grytan. Servera med linser, bönor, ugnsrostade grönsaker och potatismos smaksatt med getost.
Tips!
Köp färdiga grytbitar om du har ont om tid. Annars skär du egna, ca 3 x 3 cm. Tänk på att köpa lite extra då en del går bort som puts. Av 2 kilo högrev får du kvar ca 1,6 kilo grytbitar.