Recept: Anna Nordh, Hembakat
Sverigekaka
Ingredienser
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl vatten - kokhett
Fyllning
- 1 dl mjölk
- 125 g smör
- 3 msk vaniljsocker
Garnering
- florsocker
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten tillsammans med vattnet. Rör till en slät smet.
-
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen 30–40 min. Låt kallna.
-
Fyllning: Koka ihop mjölk och smör. Tillsätt vaniljsockret och rör om tills sockret har smält. Skär kakan i två bottnar. Fördela fyllningen på bottnarnas smuligaste sidor.
-
Lägg den ena bottnen på den andra, fyllning mot fyllning. Täck kakan med plastfolie. Låt kakan stå i kylen till nästa dag.
-
Garnera kakan med florsocker vid servering.