4.74.74.74.74.7

Köttbullar med smak av skånsk senap serverad med lent potatismos och klassiska tillbehör.

För 4 personer

Ingredienser

Svenska köttbullar

500 g nötfärs
1 gul lök
1 msk + 2 msk smör
2 msk grov skånsk senap
1 dl vispgrädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 krm mald kryddpeppar

Potatismos

1 kilo mjölig potatis
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g smör
2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

ättiksgurka
rårörda lingon

50 min

Svenska köttbullar –  gör så här:

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör.
  2. Blanda lök, senap, grädde, ägg och ströbröd i en bunke. Låt svälla ca 5 min.
  3. Tillsätt färsen och blanda till en jämn färssmet. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar.
  4. Rulla färsen till små köttbullar och stek runtom i 2 msk smör ca 10 min.
  5. Servera köttbullarna med mos, ättiksgurka och rårörda lingon.

Potatismos:

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Häll av och stöt potatisen med potatisstöt tillsammans med mjölk, grädde och smör.
  3. Vispa till ett slätt mos med elvisp. Krydda med salt och peppar.