Svensk svamprisotto

Inget smakar bättre än en risotto med nyplockade kantareller. Underlätta genom att hacka lök och vitlök hemma och lägga i plastpåsar. Blanda buljongen och häll på flaska. Glöm inte ta med svampkniven.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 gul lök - stor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g skogssvamp - färsk, t ex kantareller
  • 4 dl avorioris
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl vitt vin - torrt
  • 6 dl vatten
  • 1,5 tärning hönsbuljong
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl västerbottensost - riven
  • 1 dl gräslök - hackad

Tillbehör

  • kött - grillat eller fisk

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa svampen, dela eventuellt större svampar.

  2. Hetta upp olja i paellapannan och fräs lök och svamp ca 2 min under omrörning. Tillsätt riset och låt det fräsa med en kort stund.

  3. Späd riset med vin och buljong efter hand som det kokar in. Rör ofta. Riset är klart när kornen har en liten kärna.

  4. Smaka av med peppar. Vänd ner ost och gräslök.

  5. När svamprisotton är klar kan det möra köttet grillas över den återstående glöden. Trä köttbitar av entrecôte eller utskuren biff på spett, salta och peppra. Grilla 2–3 minuter på var sida.

  6. Servera risotton till det grillade köttet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!