Svensk sashimi med laxrom, picklad kålrabbi och ingefära och sjögräs

Svensk sashimi med laxrom, picklad kålrabbi och ingefära och sjögräs är en lyxig laxrätt som passar bra att servera som förrätt till en riktigt fin champagne.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 300 g salmalax
  • 1 dl smetana
  • 50 g laxrom
  • 2 cm pepparrot - färsk

Picklad kålrabbi och -ingefära (”svensk gari”)

  • 1 kålrabbi
  • 1 bit ingefära - ca 5 cm
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Friterat sjögräs

  • 50 g sjögräs
  • 3 dl rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Garnering

  • shisokrasse och atsinakrasse - eller smörgåskrasse
  • soja - svensk (Nordisk Råvara) kan bytas ut mot annan ljus soja

Gör så här

  1. Pickad kålrabbi och ingefära: Rör ihop ättika och socker. Häll i vattnet och rör tills sockret har smält.  Skala och skiva kålrabbi och ingefära, så tunt som möjligt på mandolin. Lägg skivorna i ättikslagen och låt dem ligga och dra ca 10 min.

  2. Friterat sjögräs: Torka sjögräset ordentligt på hushållspapper. Hetta upp oljan till 170-180°. Fritera sjögräset i oljan tills det har fått fin färg och är knaprigt. Ta upp med hålslev och lägg det på hushållspapper. Strö över flingsalt.

  3. Skär laxen i skivor och lägg den på tallrikar eller på ett stort fat. Ringla smetana på tallriken. Lägg på laxrom. Skala och finriv pepparrot över. Strö över krasse och lägg på små bitar av friterat sjögräs.

  4. Servera med soja och picklad kålrabbi och ingefära.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!