20 min + 30 min att frysa
Svartvinbärs-sorbet – gör så här:
- Värm vinbären i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Låt sjuda ca 5 min.
- Mixa till en slät puré i mixer eller med en mixerstav.
- Passera genom en finmaskig sil, pressa ut så mycket som möjligt med en sked.
- Blanda ner glykos och ev vodka och låt purén kallna. Frys i en glassmaskin till en mjuk och fryst konsistens. Förvara sorbeten i burk med tättslutande lock i frysen.
Enkelt att göra egen sorbet!
Att göra egen sorbet är enkelt och går snabbare än att göra glass. Bäst resultat blir det i en glassmaskin som hela tiden rör samtidigt som smeten blir fryst. Men det går också att frysa in -smeten och sedan ta ut den och röra om med jämna mellanrum.
Sorbet ska vara smidig och mjuk men ändå fryst. Glykos i smeten gör att sockret inte kristalliseras under frysningen. Sockret gör sitt till för både smaken och konsistensen. För att sockret ska bli helt löst i sorbetpurén värmer man vinbären med socker och vatten. Det gör att sorbeten får en tät men ändå mjuk konsistens.
Glykos är en sorts stärkelsesirap med neutral smak. Den finns i välsorterade matbutiker men även i specialbutiker som Panduro Hobby.
Gör med andra smaker
Många fler bär passar till sorbet. Röda vinbär ger en sorbet med fantastisk rosa färg. Körsbär är en riktig lyckträff och både hallon och jordgubbar är sorbetvänliga. Mer exotiska smaker finns, som till exempel den riktiga sorbethöjdaren mango – mångas favorit. Vanliga svenska äpplen är heller inte dumt att göra sorbet på.