Svartvinbärssaft

4.44.44.44.44.4

Recept på svartvinbärssaft. Använd väl mogna bär, annars kan det bli gelé i saften och då är den svår att få ut ur flaskan. Omogna bär innehåller mycket pektin.

För 2 liter:

Ingredienser

1 kilo svarta vinbär
7 dl vatten
5 dl strösocker, per liter saft

25 minuter + tid att rinna av

Svartvinbärssaft – gör så här:

  1. Skölj bären väl, de behöver inte repas av från klasarna. Lägg dem i en stor gryta . Häll på vattnet och  koka ca 10 min.
  2. Tryck sönder bären lätt med en potatisstöt. Häll upp i en silställning och låt saften rinna av.
  3. Mät upp saften. Häll tillbaka i grytan och tillsätt sockret. Mängden beror på hur mycket saft man fått ut.
  4. Koka upp och skumma. Sjud ca 10 min. Häll upp på väl rengjorda  flaskor. Förvara ca 1 månad i kyl eller frys in i plastflaskor.