Svartvinbärskaka med färskostfrosting

Svartvinbärskaka med färskostfrosting är en saftig sockerkaka som får god smak av svarta vinbär och en ­krämig frosting med vinbärssylt.
Tove Nilsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl svartavinbär
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Topping

  • 1,5 dl svartavinbär
  • 0,5 dl syltsocker
  • 1 tsk vatten
  • 0,5 citron
  • 100 g färskost - naturell
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl florsocker

Garnering

  • 200 g körsbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret. Rör ner mjölk och bär. Låt svalna.

  2. Rör ner mjölkblandningen i äggsmeten. Sikta i mjöl, bak­pulver och salt. Rör snabbt ihop till en jämn smet.

  3. Häll smeten i en smord och ­bröad form, ca 2 liter. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna.

  4. Topping: Koka ihop vinbär, socker och vatten ca 5 min till en kompott. Låt kallna.

  5. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ihop färskost, smör, socker och citronskal. Vänd försiktigt i svartvinbärskompotten.

  6. Bred frostingen på kakan och garnera med körsbär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!