55555

Svartvinbärskaka med färskostfrosting är en saftig sockerkaka som får god smak av svarta vinbär och en ­krämig frosting med vinbärssylt.

För 12 bitar:

Ingredienser

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
1 dl mjölk
1,5 dl svarta vinbär
4 dl vetemjöl, (240 g)
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Topping:

1,5 dl svarta vinbär
0,5 dl syltsocker
1 tsk vatten
0,5 citron
100 g färskost, naturell
100 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker

Garnering:

200 g körsbär

25 minuter + 35 minuter i ugn

Svartvinbärskaka med färskostfrosting – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret. Rör ner mjölk och bär. Låt svalna.
  2. Rör ner mjölkblandningen i äggsmeten. Sikta i mjöl, bak­pulver och salt. Rör snabbt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en smord och ­bröad form, ca 2 liter. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna.
  4. Topping: Koka ihop vinbär, socker och vatten ca 5 min till en kompott. Låt kallna.
  5. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ihop färskost, smör, socker och citronskal. Vänd försiktigt i svartvinbärskompotten.
  6. Bred frostingen på kakan och garnera med körsbär.