00000

Härligt sötglaserade spjäll med krämigt tillbehör.

För 10 pers på buffé

Ingredienser

Svartvinbärsglaserade revben med dijonstuvad syrlig lök

2 kilo knäckta tjocka revbensspjäll
1 gul lök
1 morot
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 msk salt

Glasering

1 1/2 dl svartvinbärssaft
1 dl svartvinbärsgelé
2 msk honung
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Dijonstuvad syrlig rödlök

5 rödlökar
2 1/2 dl rödvinsvinäger
2 1/2 dl vatten
1 msk strösocker
5 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
1/2 tsk salt

2 timmar + 3 timmar att dra + tid i ugnen

1. Lök: Skala och skiva rödlöken tunt och blanda med vinäger, vatten och socker. Ställ löken i kylen och låt stå ca 3 timmar.  Rör om då och då.

2. Lägg revbensspjällen i en gryta. Häll på vatten så att det täcker och låt koka upp. Skumma väl. Skala och skär lök och morot i bitar.  Lägg lök, morot, pepparkorn, lagerblad och salt i grytan. Låt koka 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört. Ta upp och låt revbensspjällen svalna.

3. Koka försiktigt ihop grädden. Tillsätt senap och salt.  Krama ur löken och blanda ner den i grädden.

4. Glasering: Koka ihop saft, gelé, honung och salt till simmig konsistens, ca 5 min.

5. Sätt ugnen på 225 grader. Skär spjällen i portionsbitar. Peppra runt om  och lägg dem i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 5 min om de är nykokta, 15 min om de är kalla. Pensla glaseringen på spjällen. Glasera mitt i ugnen ca 20 min. Servera revbensspjällen med den varma löken.