Svartvinbärsgelé med portvin

44444

Recept på svartvinbärsgelé med portvin. Gott till söndagsstek och köttbullar. Man kan byta ut sockret mot gelésocker multi, uteslut då pektinet. Plocka bär till gelé i början av säsongen då de innehåller mer pektin.

För 6 dl:

Ingredienser

1 liter svarta vinbär
0,5 dl vatten
1 tsk enbär, stötta
1 dl portvin, rött
5 dl strösocker
1 tsk citronsyra
1 flaska pektin, (180 ml)

25 minuter

Svartvinbärsgelé med portvin – gör så här:

  1. Koka upp bären med vattnet och sjud ca 5 min. Sila bären. Mät till 4 dl saft. Häll den i en kastrull och blanda i enbär och portvin. Tillsätt sockret, lite i taget, och koka ca 5 min.
  2. Blanda ner citronsyra och pektin i saften. Koka upp och sjud 2–3 min. Gör geléprovet. Häll upp i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Håller ca 3 månader i kyl eller sval.