00000

Svartrötter är goda till både fisk och kött och som vegoalternativ eller tillägg på julbordet. Rätten håller bra, så den går fint att göra i förväg.

För 12 personer

Ingredienser

12 svartrötter
1 citron, skivad

Marinad

1,5 dl vitt vin, torrt
1 dl vatten
1 kanelstång
1 stjärnanis
1 tsk franska örter, – herbes de provence – rosmarin, mejram, timjan, kyndel
2 schalottenlökar, finhackade
1 citron, rivet skal från
3 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymalen
0,5 tsk strösocker
0,5 tsk kardemumma, finstött
1 dl olivolja, gärna med citronarom

Garnering

90 g prästost, lagrad
3 msk pinjenötter, rostade

Svartrötter med kanel, kardemumma och prästost – gör så här:

  1. Skala svartrötterna, skär dem i jämnlånga bitar och lägg dem efter hand i vatten med skivad citron så mörknar de inte.
  2. Koka dem i lättsaltat vatten 3–4 minuter. Ta upp, spola kallt och lägg dem på ett fat med kant.
  3. Koka ihop marinaden på vin, vatten, kanel och stjärnanis och franska örter tills hälften återstår.
  4. Dra av från värmen och tillsätt hackad schalottenlök, citronskal och pressad saft, vitlök, salt, peppar, socker och
    kardemumman. Vispa slutligen ner olivoljan i en tunn stråle.
  5. Häll marinaden över svartrötterna och låt dem stå några  timmar eller över natt. Servera dem överströdda med hyvlad prästost och rostade pinjenötter.