Svartrissallad med pumpa och brysselkål  

Svartrissallad med pumpa och brysselkål är en matig sallad. Svart ris har en fyllig och nötig smak som gifter sig fint med säsongens rotfrukter och äpplen.  
Therese Elgquist
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 2 dl ris - svart
  • 1 pumpa - t ex spagettipumpa eller hokkaido
  • 500 g palsternacka
  • 250 g brysselkål
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 vinteräpplen - t ex Ingrid Marie
  • 70 g salladsblad - blandade

Apelsinvinägrett

  • 2 msk apelsin - pressad
  • 2 msk rapsolja - kallpressad
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillbehör

  • fröknäcke - se recept, ev
  • morotskräm - se recept, ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

  2. Skär bort skalet från pumpan, gröp ut kärnorna och skär pumpaköttet i tärningar. Skrubba palsternackorna väl och skär bort toppen och botten. Ansa brysselkålen, dela de större på mitten.

  3. Lägg pumpa, palsternacka och brysselkål bredvid varandra på en plåt. Blanda med olja och strö över salt. Tillaga mitt i ugnen tills grönsakerna är mjuka med ändå har tuggmotstånd, ca 20 min.

  4. Vinägrett: Blanda ihop alla ingredienser.

  5. Hyvla äpplena tunt på mandolin eller skär dem tunt med kniv.

  6. Varva ris, rostade grönsaker, äpplen och salladsblad på ett fat. Ringla över vinägretten. Servera gärna med fröknäcke och morotskräm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!