55555

Svartrissallad med pumpa och brysselkål är en matig sallad. Svart ris har en fyllig och nötig smak som gifter sig fint med säsongens rotfrukter och äpplen.  

För 4-6 personer som huvudrätt eller 6–8 personer på buffé:

Ingredienser

2 dl ris, svart
1 pumpa, t ex spagettipumpa eller hokkaido
500 g palsternacka
250 g brysselkål
2 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
2 vinteräpplen, t ex Ingrid Marie
70 g salladsblad, blandade

Apelsinvinägrett:

2 msk apelsin, pressad
2 msk rapsolja, kallpressad
1 msk äppelcidervinäger
0,5 tsk flingsalt

Tillbehör:

fröknäcke, se recept, ev
morotskräm, se recept, ev

30 minuter + 20 minuter i ugn

Svartrissallad med pumpa och brysselkål – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skär bort skalet från pumpan, gröp ut kärnorna och skär pumpaköttet i tärningar. Skrubba palsternackorna väl och skär bort toppen och botten. Ansa brysselkålen, dela de större på mitten.
  3. Lägg pumpa, palsternacka och brysselkål bredvid varandra på en plåt. Blanda med olja och strö över salt. Tillaga mitt i ugnen tills grönsakerna är mjuka med ändå har tuggmotstånd, ca 20 min.
  4. Vinägrett: Blanda ihop alla ingredienser.
  5. Hyvla äpplena tunt på mandolin eller skär dem tunt med kniv.
  6. Varva ris, rostade grönsaker, äpplen och salladsblad på ett fat. Ringla över vinägretten. Servera gärna med fröknäcke och morotskräm.